Biskupství brněnské

V Brně proběhl první Pastorační veletrh

Ilustrace
24.10.2024

“Církev bude radostná jen tehdy, když bude žít a hlásat evangelium” - pod tímto mottem proběhl o víkendu v Brně historicky první pastorační veletrh

“Evangelizace je téma pro každého z nás,” říká P. Daniel Vícha, jeden z hostů Pastoračního veletrhu, který v sobotu 19. října proběhl v prostorách brněnského biskupského gymnázia. Zúčastnilo se více než 400 návštěvníků ze 130 farností, své pastorační aktivity a materiály zde představilo celkem 40 farních i dalších společenství. Součástí veletrhu byly i přednášky P. Daniela Víchy a P. Petra Karase, workshopy a také mše svatá s biskupem Pavlem Konzbulem.

Už od sobotních ranních hodin se sál Biskupského gymnázia začal plnit těmi, kdo měli zájem předávat své zkušenosti z farních a děkanátních projektů nebo načerpat nové. První ročník pastoračního veletrhu nabídl velké množství inspirace a podnětů pro všechny, kteří se ve svých farnostech angažují v pastorační činnosti a snaží se tak šířit okolo sebe radostnou zprávu evangelia. “Vnímám snahu biskupství podpořit nejen pastoraci, ale taky evangelizaci. Odnáším si povzbuzení, že vedení diecéze má o život ve farnostech a jejich podporu zájem. Mám z toho radost. Veletrh mi umožnil navázat nové kontakty a oživit i starší vztahy s lidmi, kteří stejně jako já věnují spoustu volného času nebo profesního života službě v církvi,” popisuje svůj dojem Jana z farnosti Rosice u Brna. “Pastorační veletrh je výborný nápad, netušil jsem, kolik různých aktivit máme v diecézi k dispozici,” připojuje se pan Miroslav z Blanska.

Návštěvníci veletrhu zjišťovali, že přibližovat víru ostatním lidem ve svém okolí, ať už věřícím či nevěřícím,  lze nápaditě a přitom velmi přirozeně a nenásilně. Jedním z oceňovaných projektů bylo Telnické vánoční srdce, aktivita, kterou představila farnost Telnice. Spočívá v propojení lidí, kteří chtějí někoho ve vánočním čase obdarovat, a lidí, kteří si přejí být obdarovaní. Velký ohlas sklidily také přednášky obou hostů: "Velmi se mě dotkla slova otce Daniela Víchy, že bychom se měli naučit mluvit přirozeně o Božích věcech. Tak, jak to měli naši dědečkové a babičky, kdy zcela přirozeně zvali Boha do všeho svého počínání,” přibližuje Marie z farnosti Brno-Líšeň a dodává: “Byla jsem mile překvapena, kolik krásných akcí se odehrává v okolních farnostech.” 

Organizátoři navíc připravili malý bonus pro rodiče, kteří na veletrh zavítali se svými dětmi - Diecézní katechetické centrum nachystalo nejmladším účastníkům vlastní zajímavý program. Jak hodnotí první ročník veletrhu biskupský vikář pro pastoraci a vzdělávání diecéze P. Pavel Šenkyřík? "Pastorační veletrh byl prostorem vzájemného svědectví, sdílení zkušeností a inspirace. O účast jsem požádal farnosti, které v tomto roce připravily evangelizační projekt z finanční podpory brněnského biskupství. Zástupci farností, kteří tyto projekty prezentovali, byli velmi vstřícní a nadšení a u návštěvníků právě tyto projekty sklidily velký zájem." 

Velké poděkování tak patří nejen organizátorům, ale především všem společenstvím, která na veletrhu sdílela své nápady a inspirovala ostatní věřící napříč diecézí. 


 

Facebook profil Biskupství brněnského
Banner - Pastorační aktivity děkanství brněnské diecéze

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality