Biskupství brněnské

3. celostátní misijní kongres dětí v Brně

Ilustrace
6.10.2007
3. celostátní Misijní kongres dětí se letos koná v Brně, a to v sobotu 6. října.Brno: Misijní kongres dětí se v Brně koná v duchu motta „Pošli mě, půjdu já“. Očekává se účast stovek dětí z celé republiky, kterým organizátoři přiblíží život a problémy jejich vrstevníků v různých koutech světa.

Po zahájení v 9.00 hodin – v katedrále sv. Petra a Pavla bude následovat přivítání vzácných hostů a pásmo modliteb, písní a scének. V 10.00 hodin čeká na malé účastníky misijní olympiáda. Pět brněnských kostelů bude pro tuto sobotu plnit funkci pěti světových kontinentů: minoritský kostel představí Afriku, kostel sv. Jakuba Evropu, dominikánský kostel sv. Michala Austrálii a Oceánii, kostel sv. Tomáše Ameriku a příchodem do jezuitského kostela se octnete v Asii. Každý kontinent nabídne originální program. V 15.00 hodin se účastníci sejdou v katedrále, kde slavnostní bohoslužbou, které bude předsedat brněnský biskup Vojtěch Cikrle, setkání zakončí.

"Připravili jsme pro všechny účastníky celodenní program se zajímavým putováním po kontinentech. Nezapomněli jsme také na různé hry, soutěže, Misijní koláče, písně, divadelní pásma, koncert, modlitby a Misijní jarmark. Děti se mohou těšit například na putování deštným pralesem, výrobu barevných indiánských čelenek a šperků, důvěrně poznají deset svatých misionářů, naučí se zpívat misijní hymnu i ve španělštině a do pokladničky ve tvaru velkého misijního bonbónu budou moci věnovat své ušetřené dárky pro sirotky v Bangladéši. Děti, které se celoročně na Kongres připravovaly podle materiálů PMDD, zde odevzdají dva metry dlouhou stuhu s vyluštěnou tajenkou a na památku si odnesou jinou, budou též stavět most z kartiček Kintuadi. Závěrečnou mši zpestří misijně laděný obětní průvod a závěrečné rozeslání přítomných „malých“ misionářů, s přáním, aby se o získanou radost dělili s ostatními. Mám radost, že se do přípravy zapojuje veliká řada dobrovolníků. Jejich ochota a vstřícnost umožní takový „malý zázrak“, že se totiž celý svět „vejde“ na území několika farností v okolí katedrály.“ říká ředitel Papežských misijních děl (PMD) v České republice P. Jiří Šlégr.

Letošní celorepublikový Misijní kongres je třetí v pořadí, první se uskutečnil v roce 2001 ve Špindlerově Mlýně, druhý v roce 2004 ve Vilémově. I nadále se počítá s tím, že se Misijní kongresy dětí budou konat každé tři roky. Papežské misijní dílo dětí (PMDD) bylo založeno v roce 1843 biskupem de Forbin - Jansonem z Nancy. Rychle se rozšířilo po diecézích Francie, do dalších zemí Evropy, do Ameriky a dnes je zastoupeno celkem ve 115 zemích, mezi než patří i mnoho misijních oblastí. Papežský statut PMDD obdrželo 3.5.1922. Ročně se ve světě při různých příležitostech pořádaných pro členy PMDD (např. světové nebo národní misijní dny a kongresy dětí, tříkrálové koledování, dobročinné akce a sponzoring) vybere převážně od dětí zhruba 28 milionů amerických dolarů pro 2,9 milionů dětí žijících v bídě.

Papežská misijní díla podléhají vatikánské Kongregaci pro evangelizaci národů. Národním ředitelem PMD v České republice je od roku 1998 P. Jiří Šlégr.

Kontakt na centrum PMD v ČR:
P. Ing. Mgr. Jiří Šlégr, národní ředitel PMD a předseda Národní rady PMD
543 51 Špindlerův Mlýn 33
tel/fax: 499 433 058; 604 838 882
e-mail: info@misijnidila.cz.

Facebook profil Biskupství brněnského
Banner - Pastorační aktivity děkanství brněnské diecéze

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality