Biskupství brněnské

Noc kostelů

Ilustrace
6.7.2024

Noc kostelů zve do chrámů po celém Česku již po šestnácté – v brněnské diecézi své brány otevírá přes 240 kostelů, kaplí a modliteben


V pátek 7. června se napříč Českem otevřou sakrální stavby a modlitebny široké veřejnosti. V brněnské diecézi se k tradiční akci připojí přes 240 míst, která nabídnou skoro tisícovku koncertů, přednášek, besed, workshopů, výstav nebo speciálních prohlídek. Pojící linkou ročníku 2024 je motiv SRDCE, který můžou organizátoři do svých programů volně promítnout.

Zahájení letošní Noci kostelů proběhne v brněnské diecézi oficiálně v pátek 7. června v 19:00, kdy všechny návštěvníky přivítá biskup Pavel Konzbul ve videoposelství. Společný start akce pak doplní ještě přenos z drnovického kostela, odkud pod taktovkou Petra Kolaře zazní za doprovodu Orchestru katedrály sv. Petra a Pavla v Brně úvodní téma z Larga – nejznámější části 2. věty Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka. Noc kostelů tak symbolicky oslaví 120. výročí úmrtí jednoho z našich nejvýznamnějších hudebních skladatelů. “Naším cílem je, aby lidé, kteří do kostelů běžně nechodí, zjistili, že jim tato místa otevírají svou náruč, a to nejen během Noci kostelů, ale v průběhu celého roku. Přijít, zastavit se, spočinout a v tichu popřemýšlet o životě, pomodlit se, nebo se jen ochladit v horkém letním dni – to je možnost, kterou nabízíme úplně všem. A budeme rádi, když tato naše nabídka bude přijata,” říká biskup Pavel Konzbul.

V Brně se k Noci kostelů připojuje 46 míst. Vybíráme nejzajímavější místa a programy:

•    V Jehnicích se návštěvníkům vůbec poprvé otevře Stromová kaple.
•    V areálu bývalého kláštera řádu Voršilek v centru Brna zazní poloakustické baladické aranže autorských písní kapely Obyvatelé cihlového domu. Divadelní inscenaci Co je v bytí, nelze odejmouti představí nezávislá divadla Mikro-teatro a Bazmek entertainment.
•    Žabovřesky a Kohotouvice připravují společný program s názvem „A víte, že mám sestru?“ v kaplích sv. Václava a Svaté rodiny (obě stavby na počátku 20. století vznikly podle návrhu Tomáše Němečka)
•    Třetí nádvoří baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně bude návštěvníky vítat ochutnávkou klášterního piva a vína.

Pořadatelé připravují také speciální programy pro děti:

•    V jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně odehraje divadlo Koráb představení Kocour v botách.
•    Blahoslavův dům Českobratrské církve evangelické chystá poslechový pořad s názvem Smetana pro děti.
•    Na tvoření z modelíny pro nejmenší a výrobu papírových vlaštovek se závody v létání zvou v modlitebně Sboru Církve bratrské v ulici Kounicova.
Součástí Noci kostelů je také ticho a možnost soukromého rozhovoru. Osobní rozjímání, modlitbu nebo právě rozhovor nabízí Křesťanské společenství Brno v Kulturním centru Svratka v Brně-Jundrově, v nemocniční kapli v Psychiatrické nemocnici v Brně-Černovicích nabízí kromě soukromé prohlídky také osobní rozhovor a modlitbu nemocniční kaplanka s. Mlada. Zapálit svíčku u obrazu sv. Josefa a svěřit starosti patronu rodin mohou lidé v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Křenové ulici.


I mimobrněnský program nabídne řadu netradičních programů a lákadel:

•    Měření šikmé věže kostela sv. Jana Křtitele se můžou návštěvníci zúčastnit v Telnici. 
•    Třebíčský kostel Českobratrské církve evangelické nabídne Bigbítovou bohoslužbu, při které zazní kostelové písně s originální aranží v podání faráře Filipa Boháče a hudebníků z Bigbítového kurzu. (V závěru večera kapela faráře Filipa Boháče odehraje vlastní skladby s tematikou farářského života – žánrově crossover rocku-folku-country.)
•    V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Předklášteří předvede taneční skupina MM program Tančící Tsunami – Tanec "Ocean". Život v hábitu jako "reklamu" na život v klášterech představí tamtéž s. Františka z Kongregace Milosrdných sester svatého Vincence de Paul.
•    Ve Střelicích u Brna v kapli Sborového domu Zerav bude možné využít tzv. Nebeské pošty – do připravené "poštovní schránky" mohou lidé během večera vkládat lístečky se jmény svých blízkých a prosbou o požehnání. Konec místní akce pak bude patřit modlitbě za všechny jmenované.
•    Velkoplošná mozaika z brněnské Dílny Všech svatých bude k vidění v hlavní lodi kostela sv. Cyrila a Metoděje v Bílovicích nad Svitavou. Její myšlenku přiblíží sám autor, Jiří Šťasta.
•    Po deseti letech bude možné znovu navštívit taky kostel Povýšení sv. Kříže v Doubravníku, který zve na komentované prohlídky (kostel zvítězil v kategorii velkých staveb v soutěži Nejlépe opravená památka Jihomoravského kraje roku 2023). 
•    Řadu míst v diecézi spojí Noc kostelů a oslavami nejrůznějších výročí – třeba jubilejních 300 let kostela Nanebevzetí Panny Marie si výstavou fotografií ve věži, výstavou dobových liturgických oděvů nebo prohlídkou krypty připomenou v Pozořicích.
Kompletní program zapojených míst napříč brněnskou diecézí je k dispozici na webu www.nockostelu.cz nebo v mobilní aplikaci Noci kostelů.

Odkaz na tiskvou zprávu ZDE

Facebook profil Biskupství brněnského
Banner - Pastorační aktivity děkanství brněnské diecéze

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality