Biskupství brněnské

Sedmiletá bilance internetových stránek Katolik.cz

Ilustrace
22.3.2006
Ve středu 22.3. si Katolik.cz připomene sedmé výročí svého založení.První verze těchto internetových stránek byla na provizorní adrese k dispozici již na podzim roku 1998, o pár měsíců později, 22.3.1999, byla zaregistrována doména Katolik.cz.

Brno: Projekt "Katolik.cz" byl založen v Brně koncem roku 1998 jako soukromá internetová stránka Petra Handlara a Vlastimila Protivínského, kteří navázali úzkou spolupráci s brněnským biskupstvím a jeho Diecézním centrem pro mládež. Zpočátku se jednalo o informace zaměřené na život mladých lidí, časem se stránky rozrůstaly, doplňovaly, aktualizovaly a vznikaly nové rubriky.

Nyní tvoří internetové stránky Katolik.cz pět základních celků:

  • Rubrika Katolík, který nabízí informace o katolické církvi, životě mládeže a akcích v celé České republice, svědectví o Bohu, úvahy, rozhovory, soutěž, otázky a odpovědi atp.
  • Rubrika Otázky a odpovědi, která se stala jednou z nejvyužívanějších služeb, a také impulzem ke vzniku knih "Když nevíš, tak se zeptej", a „Už víš?“, které obsahují přes 400 otázek a odpovědí z oblasti biblistiky, věrouky, partnerských vztahů.
  • Rubrika Seznamka s možností vložit anonymní či veřejný inzerát i s fotografií.
  • Rubrika Inzerce s burzou knih, skript a náboženských předmětů.
  • Rubrika Gynekologická poradna, kde na intimní problémy pomůže najít odpověď MUDr. Ludmila Lázničková z Centra naděje a pomoci v Brně.
  • Rubrika Pohlednice, z níž je možné posílat obrázky s křesťanskou tématikou a vlastním textem.

V souvislosti se sedmými „narozeninami“ stojí za to uvést pro zajímavost několik čísel. Katolik.cz má zaregistrováno 3000 pravidelných respondentů, denně rozesílá cca 1700 e-mailů registrovaným uživatelům s nejrůznějšími informacemi (např. aktuality, denní liturgie, jméno a světec na den, ap.). Denní návštěva stránek činí 2000-2500 unikátních uživatelů a kolem 15.000 zobrazených stránek. Od spuštění nové verze Katolik.cz, k němuž došlo 15.12.2005, bylo zobrazeno k dnešnímu dni cca 1.200.000 stránek (z 38.000 unikátních IP počítačů). V rubrice Otázky a odpovědi bylo odpovězeno přes 3000 dotazů týkajících se víry a cca 3500 v rubrice Gynekologická poradna. Do Seznamky bylo vloženo cca 20.000 inzerátů, přes rubriku Pohlednice bylo odesláno více než 35.000 pohlednic Katolik.cz navíc zdarma zajišťuje hostování pro cca 20 farností (nebo děkanství), pro deset dalších subjektů a osm osobních stránek.

Facebook profil Biskupství brněnského
Banner - Pastorační aktivity děkanství brněnské diecéze

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality